Image
optimistisk

Optimisme har mange fordele

Videnskabsmænd er enige om, at optimisme har en positiv påvirkning på vores liv – på vores forhold, helbred, velvære ja selv på vores præstation. Optimister er mere lykkelige end pessimister, får sjældnere depression og lever længere.

Født som optimist?

Hvordan kan det være, at nogen mennesker tilsyneladende har så let ved at se livet i farver, mens andre snarere har en tendens til at se alt gråt i gråt? Årsagerne til dette er mangfoldige og delvist utilstrækkeligt udforskede. Sandsynligvis kan en mindre del tilskrives arv – den meget større del er dog udgjort af opdragelse, livsbegivenheder og det sociale miljø. 

Optimisme kan læres

Den gode nyhed er, at vi ikke er hjælpeløst overladt til vores skæbne. Vi kan lære at se mere positivt på vores eget liv og vi kan lære vores børn den egenskab og på den måde gøre det muligt for dem at have et gladere liv. Optimisme er en (tanke-)vane, som man kan udvikle og træne. 

Man kan forestille sig det visuelt på følgende måde: jo oftere vi går på en sti, jo mere permanent bliver sporene og jo lettere bliver det at gå på stien. Sådanne stier er der også i vores hjerne – jo oftere vi tænker gode tanker, jo dybere bliver de og jo stærkere bliver vanen. Det bliver stadig lettere at tænke disse gode tanker igen. 

Vi vil se på nogen muligheder for at øve sig i disse positive tanker i det følgende.

Hvad kan jeg være taknemmelig over i dag?

Fokus på det positive

Læg bevidst mærke til det positive

I verden omkring os sker der så meget dejligt, som vi ofte giver alt for lidt opmærksomhed. Når vi bevidst nyder dejlige øjeblikke og er taknemmelige for dem, får vi gradvist en mere positiv livsindstilling. Solskin, et venligt ord fra et familiemedlem eller en bekendt, en vellykket ret mad, en succesrig arbejdsdag – det er alt sammen ting, som vi bevidst kan glæde os over. 

At lede efter positive ting

På nogen dage falder det os svært at se det positive i vores liv. Særligt på det tidspunkt er det vigtigt at lede efter det. Bare fordi det ikke lige falder os i øjnene, vil det ikke sige at der ikke er noget dejligt. Hvad kan jeg være taknemmelig over i dag? Nogle gange kan det også hjælpe at skrive de positive ting ned. Du kunne skrive fem ting ned hver dag i en uge, som du er taknemlig for. Du kan også fortsætte med det så længe du har lyst.

At investere i positive ting

Hvad kan jeg godt lide? I hvilke situationer føler jeg mig særligt godt tilpas? Hvad er jeg god til? For en gradvis mere positiv livsfølelse må vi investere i os selv. Hvorfor ikke opsøge et kursus om noget, som længe har fascineret mig? Hvorfor ikke lære et nyt sprog eller investere tid og penge i en dejlig fritidsinteresse? Når vi har fundet noget, som gør os godt, er det vigtigt at prioritere dette og helt bevidst tillade sig selv noget godt. 

Når vi gør andre glade, bliver vi selv glade. Hvad med for eksempel et smil til en fremmed? Eller en lille opmærksomhed overfor vores mand/kone? Eller ros til en kollega?

 At give det positive videre

Vi kender alle ordsproget ”Delt sorg er halv sorg.” Jeg vil gerne omskrive det til ”Delt optimisme er dobbelt optimisme”. Hvem kender ikke dette fænomen? Når vi gør andre glade, bliver vi selv glade. Hvad med for eksempel et smil til en fremmed? Eller en lille opmærksomhed overfor vores mand/kone? Eller ros til en kollega?

At omgås det negative

Ikke at generalisere ved fejl

Lad os se virkeligheden i øjnene: nogle gange går ting galt. Mennesker gør fejl – vi er alle mennesker. Uforudsete ting sker. Nogle gange skrækkelige ting. I den sammenhæng er det vigtigt ikke at drage konklusioner ud fra den enkelte situation og overføre dem til fremtiden. Bare fordi maden brændte på i dag, betyder det ikke, at jeg er en dårlig kok eller at jeg igen glemmer at tage den af kogepladen tidsnok i morgen. Selvfølgeligt giver det mening at tænke over årsager til fejl og lære af dem, men at lade sig påvirke så meget af det, så vi kun kan se sort, hjælper os ikke videre. 

At tilgive sig selv og andre

Ofte er det svært nok at tilgive sine medmennesker. For det meste er det dog meget sværere at tilgive sig selv. Vi begår alle fejl og er afhængige af tilgivelse. Hverken vores medmennesker eller os selv skal være fuldkomne. Men når vi har alt på det rene med mennesker vi omgiver os med og os selv, er det den bedste forudsætning for en positiv livsindstilling. 

Reframing

Begrebet ”reframing”, som stammer fra psykologi, betyder genfortolkning. Et billede får en ny ramme, perspektivet ændrer sig. Nogle gange kan vi ikke ændre en situation, men vores reaktion på situationen kan ændres. Et lille illustrerende eksempel: i stedet for at ærgre mig over, at skoene i butiksvinduet ikke længere findes i min størrelse og gå rundt med negative tanker resten af dagen, kan jeg glæde mig over at have sparret penge, da jeg egentlig alligevel ikke havde brug for flere sko. Eller i stedet for at gøre mig store bekymringer om min søn, som har det svært ved en struktureret hverdag, kan jeg glæde mig over, at han har meget bedre chancer i jobs som kræver meget fleksibilitet. 

Opsummering

Lad os opsummere de vigtigste punkter: enhver kan lære optimisme og træne det. Vi bør bevidst være opmærksomme på positive ting og eventuelt lede efter dem, investere i positive ting og dele det dejlige i livet med vores medmennesker. Vi bør ikke drage konklusioner fra en negativ oplevelse til alle fremtidige begivenheder. Vi bør tillade os selv og andre at lave fejl og møde andre mennesker med tilgivelse. I stedet for at lade os blive taget til fange af negative oplevelser, burde vi bestræbe os på at søge det positive. Lad os sammen starte på optimismens vej!